Strelicarstvo.com » Osnove Gadjanja
Welcome, visitor! Register Login

Osnove Gadjanja

1. Stav

Osnove Gadjanja - StavStrelicar stoji u uspravnom i opustenom polozaju, sa jednim stopalom zakoracenim preko linije gadjanja. Stopala bi trebalo da budu razmaknuta u sirini ramena, a tezina podeljena srazmerno na obe noge tj stopala. Sto ce odrzavati balans I odrzavati telo stabilno.U toku gadjanja telo treba drzati u istom polozaju stalno vodeci racuna o balansu. Ako tetiva zakacinje grudni kos , strelicar bi trebao da koristi Otvoren stav.

 

 

 

2. Namestanje Strele

Osnove Gadjanja - Namestanje Strele na TetivuPrilikom namestanja strele obavezno okrenite obelezeno pero prema vama kako ne bi zakacio u rest prilikom ispaljivanja. Takodje proverite da je nok lepo lego na tetivu. Telo strele prislonite na Rest.

 

 

3. Natezanje i Drzanje Luka

Osnove Gadjanja - Hvatanje Tetive LukaKod Rekrv (olimpik) stila, tetiva se nateze sa tri prsta kaziprst, srednji prst i domali prst, koristeci pritom Tab (koznu zastitu). Kaziprst hvata tetivu iznad a srednji i domali ispod noka strele. Savite prste oko tetive tako da tetiva dodje u predeo prvog zgloba navedena tri prsta. Drzite dovoljno prostora izmedju kaziprsta i srednjeg prsta, tako da ne dodiruju nok strele (Ovo moze izazvati ‘Pinching’ strele). Drzite tetivu trudeci se da vam je saka sto vise opustena. Postavite palac unutar sake tako da ga mozete osetiti na vratu u punom nategu. Nategnite tetivu malo tako da mozete da pripremite prste za natezanje (tzv. Pred Nateg). Tokom natega i u toku ankerisanja, najvecu silu drzace srednji prst oko polovine ukupne sile, a najmanje domali prst.

 

 

 

4. Hvatanje Luka

Osnove Gadjanja - Hvatanje LukaUhvatite GRIP luka sakom tako da centralna linija izmedju palca I kaziprsta se poklopi sa centralnom linijom gripa.
Koren misica palca treba da se osloni na centralnu liniju gripa .Prilikom natega celokupna sila treba da se prenese preko misica palca na ostali deo ruke .
Palac I ostali prsti trebaju biti opusteni. A Traka ili vezica koja se postavlja na zglob I oko gripa treba biti postavljena teko da posle opaljenja zadrzi luk u nasim rukama.
Najbitnije je da umemorisemo polozaj sake tako da uvek bude isti.

 

 

5. Rame i Pre Nateg

Osnove Gadjanja - Pre Natezanje LukaIzgurajte napred prednju ruku I pozicionirajte saku koja se oslanja na grip, zatim podignite luk I zadnju ruku zajedno uvis kao sto je pokazano na slici.Zadrzite prednje rame u noramlnom niskom polozaju.(Ramenu nije dozvoljeno da se rotira ili povlaci unazad jer bi time smanjili duzinu natega)
Zarotirajte zglob lakta na levoj ruci kako bi tetiva imala slobodan put po opaljnju a vi izbegli povredu.

 

 

6. Natezanje

Osnove Gadjanja - Pun Nateg LukaIz Pre Nateg pozicije upotrbite ledjene misice kako bi doveli zadnji lakat unazad, u jednoj laganoj kretnji sve dok nismo doveli saku do Ankerisanja.Celokupni polozaj tela treba da ostane isti tokom ove faze.
Dovucite tetivu i zadnju saku do brade , ne pomerajuci pritom polozaj glave.Jednaka tezina guranja Gripa I drzanja tetive drzace vase telo stabilno.

 

 

7. Ankerisanje

Osnove Gadjanja - Ankerisanje Tetive LukaAnkerisanje je polozaj kada je ruka pozicionirana na bradi a Tetiva dodiruje lice. Izuzetno je vazno da kaziprst dodiruje donji deo brade, palac dodiruje vrat i tetiva dodiruje vrh brade i vrh nosa.
Ceo skup ovih pozicija je vrlo vazan jer igra ulogu zadnjeg nisana. Veoma je bitno da se ovaj polozaj apsoluto ponovi svaki put kada ankerisete tetivu.
Ovaj polozaj takodje igra vaznu ulogu oko duzine natega, svaka i najmanja promena kod ankerisanja dovesce vas do vidljive greske i netacnog pogotka.

 

 

 

Ukoliko imate pitanja vezana za Osnove Gadjanja molimo vas da prvo proverite nasu Blog stranicu i da ukoliko nebudete nasli odgovor na vase pitanje, zapocnete diskusiju na tu temu.

Baner reklame

  • Dodajte Vas Biznis u Globalni Biznis Direktorijum
  • Ad 2
  • Ad 3
  • Ad 4